Fire ting i Rom du ikke må gå glip af

Vores rigtige ferie i år gik til Italiens hovedstad, Rom. Ingen af os har været der før, så vi lavede en masse research om hvad man skulle opleve. Der er selvfølgelig Den spanske trappe, Trevi fontænen og Pantheon som man skal se, men vi ville også gerne opleve noget, hvor der var lidt mindre proppet med turister.

Det fandt vi, og her er fire steder som vi vil anbefale andre at opleve 😉

1. Chiesa di Sant’Ignazio di Loyola

Hvis man begiver sig afsted til Pantheon, skal man unde sig selv at se denne perle ligeså. Med en afstand på 100 meter fra Pantheon, er der ingen undskyldninger.

Opførelsen af kirken blev påbegyndt i 1626 af kardinal Ludovico Ludovisi som huskirke for jesuiterkollegiet, Collegio Romano.

Kirken blev i store træk tegnet af Carlo Maderno, men facaden skyldes en jesuitermunk og matematiker, Orazio Grassi, der også forestod opførelsen af kirken.

Det fantastiske, spændende og imponerende ved kirken, er den store og spektakulære udsmykninge af apsis og kuppel samt loftsmaleriet i hovedskibet som blev lavet at Andrea Pozzo.

Kirken her er et absolut højdepunkt af falske og forkortede perspektiv i samspil med arkitekturelement – et mageløst synsbedrag.

Kirken havde ikke råd til at opføre en regulær kuppel. Derfor er det man ser et cirkulært lærred på 17 m. i diameter, på hvilket Andrea Pozzo har malet en falsk kuppel. I midten af kirkeskibet findes en rund gul stenplade. Herfra får man det fuldendte kik til loft og kuppel.

2. Trastevere

Trastevere er den ældste bydel i Rom. Omkring år 1900 og under Mussolini blev Rom udsat for omfattende omlægning og byfornyelse. Trastevere fik lov at være i fred og fremstår således som den ældste bydel med smalle og snoede middelalderlige gader.

Her er proppet med spisesteder og barer på alle gadehjørner, så det er bare at vælge hvor man vil gå på opdagelse i menukortet 😉

Piazza di Santa Maria

Piazza di Santa Maria er Trasteveres centrum og her kan du se Santa Maria kirken, en af Roms ældste kirker der kan dateres helt tilbage til det tredje århundrede og meget af facaden til midt 1100 tallet. Kirken er desuden udsmykket med en utrolig smuk mosaik.

Porta Portese

Søndag kan man gå på det kæmpemæssige gademarked ved Porta Portese. Markedet er åbent fra kl 06:00-14:00

3. Tiberøen

Tiberøen eller Isola Tiberina, som den hedder på italiensk, er nok mest for de historie interesserede. Øen er ca 270 meter lang og 67 meter bred, så den er hurtig at krydse, hvis den ikke virker så interessant. 😉

Templet

I år 291 f.Kr udbrød en stor pest i Rom, og efter at have konsulteret de sibyllinske bøger, blev det besluttet at sende en delegation af præster og læger til Epidauros i Grækenland for at hente en statue af guden Æskulap. Da skibet med statuen sejlede op ad Tiberen, gled en stor slange ned fra skibet og svømmede i land. Overbevist om at det måtte dreje sig om en reinkarnation af guden, blev der rejst et tempel til ære for ham på øen.

I samme forbindelse blev øen skåret til, så den fik form af et skib, til minde om fartøjet, der fragtede Æskulaps slange til Rom.

Kirken

San Bartolomeo blev bygget i 999 af den tyske kejser Otto 3. til minde om hans ven biskop Adalbert af Prag (født 956), der havde forladt sit bispesæde for at blive benediktinermunk i Italien.

I kirken findes også relikvier efter San Bartolomeo, der siges at have været Jesu discipel Natanael, som også led døden på korset, og det er denne Bartolomeo, kirken har navn efter.

Verdens ældste sygehus

På øen findes et sygehus, der bærer navnet Ospedale Fatebenefratelli (Hospitalet Gør-godt-brødre), og regnes som verdens ældste sygehus. Sygehuset er stadig aktivt.

Ponte Fabricio

Broen, som er rejst i 62 f.kr. og er derved Roms ældste eksisterende bro, forbinder Tiberøen med det centrale Rom.

Broen bliver også kaldt Ponte dei Quattro Capi – De fire hoveders bro. Historien fortæller, at Pave Sixtus V lod denne bro bygge af fire arkitekter, der alle var meget dygtige fagmænd, men som hadede hinanden så meget, at deres optræden blev en skandale i hele Rom. En skandale, der også kom paven for øre. Da broen var færdig, takkede paven de fire arkitekter for deres flotte arbejde, og befalede dem herefter halshugget på grund af deres meget ukristelige optræden. De blev halshugget på broen, og deraf navnet – de fire hoveders bro!

Historien er dog ikke sand, for på broen læses en indskrift på latin til minde om den rigtige bygherre: L . FABRICIVS . C . F . CVR . VIAR | FACIVNDVM . COERAVIT | IDEMQVE | PROBAVIT (Lucius Fabricius, søn af Gaius, overingeniør for vejene, sørgede for og gav også tilladelse til, at den blev bygget). Sætningen står fire steder, på hver af buerne på begge sider af broen. Derudover står der EIDEMQUE PROBAVIT (Han testede den selv).

4. TeverEstate

TeverEstate er en promenade langs Tiberen (på italiensk hedder den Tevere – deraf navnet 😉 ). Der hvor vi synes det så hyggeligst ud, og hvor vi gik hen og fik en drink om aftenen, var omkring Castel Sant’Angelo. Der er ca. 20-25 forskellige barer og spisesteder, hver med forskellige temaer. Når tusmørket begynder og lamperne bliver tændt, er her fantastisk hyggeligt og romantisk.